10 tips om te besparen op energie en andere kosten

Als je telkens aan het eind van je geld een stukje maand overhoudt, zit er niets anders op: je moet gaan besparen. Dat geldt overigens ook als je wel genoeg verdient om de eindjes aan elkaar te knopen, want besparen is nu eenmaal voordelig. Je houdt extra geld over dat je weer kunt besteden aan andere (leukere) dingen. En het liefst bespaar je natuurlijk snel en gemakkelijk! Want het is best leuk om te besparen, maar je wilt toch graag een beetje relaxt en luxe kunnen leven. Deze 10 snelle bespaartips kun je doorvoeren zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen en ze leveren samen een prachtig resultaat!

1. Bespaar met je kranen

Allereerst vervang je van elke kraan in huis het filter en vervang oude kranen van meer dan 7 jaar oud voor nieuwe kranen. Dat gebeurt in de meeste huishoudens niet vaak genoeg, maar kan wel een heel verschil maken omdat het water efficiënter stroomt. Verder kun je, als je warm water nodig hebt, het koude water in de gieter of in de waterkoker doen. Uiteraard draai je de kraan dicht als je hem (even) niet nodig hebt.

2. Efficiënt gebruik van de vaatwasser

Gebruik de eco-stand van de vaatwasser, want die doet er wel langer over, maar bespaart wel stroom en water. Verder zet je hem alleen aan als hij vol is en gebruik je geen glansspoelmiddel. Ontkalk hem regelmatig en hou hem goed schoon: zo werkt hij het allerbeste en bespaar je ongemerkt tientallen euro’s per jaar.

3. Gebruik oplaadbare batterijen

Natuurlijk zijn oplaadbare batterijen in aanschaf duurder dan niet-oplaadbare. Maar als je oplet waar je ze koopt kun je ze vrij goedkoop halen. Vervolgens besparen ze je enorm veel energie en een batterijlader is tegenwoordig ook helemaal niet zo duur meer. Het zijn kleine bedragen, maar over een jaar gerekend verbruikt een huishouden van 4 personen wel 70-100 batterijen!

4. Besparen op je TV

Allereerst: zet je TV liever niet op stand-by, maar gewoon uit. Daarnaast kun je heel veel geld besparen als je kritisch gaat kijken naar je TV-abonnement. Hoe vaak kijk je eigenlijk? En heb je die 796 kanalen echt nodig? Daarnaast kun je ook besparen door TV-aanbieders te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere provider.

5. Vervang je lampen

LED-lampen zijn relatief duur in aanschafprijs, maar ze verdienen zichzelf al snel terug. LEDs gaan namelijk vele malen langer mee en ze gebruiken nauwelijks stroom. Er zijn verscheidene handige tabelletjes te vinden die een overzicht geven hoeveel je bespaart met de overstap naar LED-verlichting.

6. Vergelijk energie aanbieders

Het vergelijken van energie kan je gemakkelijk tientallen euro’s per maand opleveren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met ‘overstapbonussen’. Sommige aanbieders geven je een bepaalde korting of een bepaald geldbedrag als je naar hen overstapt. Elk jaar vergelijken en overstappen kan dus heel voordelig zijn. Het kan je zelfs enkele honderden euro’s per jaar opleveren om dit regelmatig te checken en tijdig over te stappen!

7. Kies een goede thermostaat

Je hoeft niet perse zo’n dure ‘slimme’ thermostaat aan te schaffen om stroom te besparen. Ook een simpele klokthermostaat kan je al heel veel opleveren ten opzichte van een standaard thermostaat. Je bespaart alle energie die je anders verspilt doordat de kachel aanstaat als jij ligt te slapen of naar je werk bent.

8. Telefoonabonnement

Allereerst: neem geen abonnement met “gratis” telefoon! Hiermee betaal je omgerekend nog steeds een behoorlijk bedrag voor je telefoon, zelfs meer dan wanneer je hem in één keer koopt. Verder kun je natuurlijk het beste kijken welke sim-only het goedkoopst is en aan jouw eisen voldoet.

9. Een graadje minder

Wist je dat een binnentemperatuur van 18 graden veel gezonder is dan 20 graden? Het verschil tussen binnen en buiten is minder groot, waardoor je ook nog eens heel veel warmte-verlies voorkomt. Verder bespaar je heel wat stookkosten als je huis niet zo warm hoeft te blijven. Een warme trui maakt dat je je gewoon lekker comfortabel voelt.

10. Kook simpel met restwarmte

Maak bij het koken gebruik van restwarmte. Gebruik ten eerste altijd een deksel op je pannen, zodat er geen energie verloren gaat. Zet het gas ongeveer 5 minuten voor het eind van de kooktijd uit, want het water blijft heet genoeg om het eten in die laatste minuten door te laten garen. Zo maak je effectief gebruik van de restwarmte van het water.

Besparen is helemaal niet zo moeilijk en het kan je heel wat opleveren. Deze 10 simpele en snelle bespaartips kosten je geen uren werk. Het kost je ook nauwelijks extra moeite, alleen wat kleine veranderingen in je gedrag. Je hoeft er ook geen enorme investeringen voor te doen of je huis te verbouwen. En hoewel de bedragen die je bespaart maar klein zijn, kunnen ze als je consequent bent, wel 100-200 euro per jaar opleveren. Het overstappen van energiemaatschappij kan dit bedrag nog eens verdubbelen als je goed rekening houdt met overstapbonussen en kortingen voor nieuwe klanten. Tel uit je winst!

Plaats een reactie

1 × 3 =